dinsdag 10 september 2013

Great Designers: Le CorbusierLe Corbusier, Bekend om zijn ronde brilletje en zijn vlinderstrik om zijn nek. Ik wil jullie kennis laten maken met deze ontwerper omdat hij mij heel erg geïnspireerd heeft, zowel zijn architectuur als zijn interieur design.

 
Le Corbusier had een eigen manier van ontwerpen.
Hij hield zich aan namelijk aan vijf uitgangspunten.

1.       Les pilotis: het gebouw moet van de grond verheven worden
2.       Le toit-jardin: het platte dak wordt als
buitenruimte ingericht
3.       Le plan libre: vrije indeling op elk niveau
dankzij het skelet
4.       La façade libre: de gevels zijn niet dragen
5.       La fenêtre en longeur: het horizontale bandraam
 

Twee van zijn bekendste bouwprojecten:

Villa Savoye
De in 1928 gebouwde villa van gewapend beton is ontworpen als weekendhuis voor de familie Savoye. Het huis heeft om die reden de naam Villa Savoye gekregen. Bij dit huis kun je goed zien dat Le Corbusier zijn vijf uitgangspunten heeft toegepast. Je moet je voorstellen dat dit is deze tijd, de jaren 20, een heel modern huis was. Het zou nu ook nog prima gebouwd kunnen worden zonder dat het gedateerd is.
 
Villa Savoye
 


Unité d'Habitation
In 1952 ontwierp Le Corbusier Unité d'Habitation, een wooncomplex in de franse stad Marseille. Het gebouw heeft 18 verdiepingen met 337 appartementen, voorzien van winkels en andere faciliteiten op de zevende en achtste verdieping. De appartementen zijn twee verdiepingen hoog en het dak wordt gebruikt als zonneterras. Le Corbusier wilde een woonmachine maken, een gebouw waar iedereen kon wonen, werken en zijn of haar vrije tijd kon besteden.

Unité d'Habitation

 
Vier van zijn bekendste meubelen:
‘’Een nieuwe term heeft het oude woord meubels vervangen, dat stond voor traditie en beperkt gebruik. Die nieuwe term is “uitrusting”
 
Le Corbusier vond dat meubels in een woning Human-limb objects waren. Dat betekent dat hij wilde dat meubels een uitbereiding van het menselijk lichaam waren. Zijn meubels zijn in proportie met onze ledenmaten en bewegingen. Één van zijn bekendste ontwerpen heet dan niet voor niets Le Fouteuil Grand Confort. Le Corbusier onderscheidde vier verschillende wijzen van zitting die elk tot een ander design leidde. Naast de Fauteuil Grand Confort heeft hij ook Fauteuil Siege à Dossier Basculant, Siege Tournant en de Chaise Longue ontworpen.


                    Chaise Longue                 Fauteuil Siege à Dossier Basculant            Siege Tournant               Fauteuil Grand Confort

Wat mij zo inspireerd aan deze ontwerper is dat hij zo vernieuwend was voor de tijd waar in hij leefde. Hij heeft dingen ontworpen die nu nog steeds hip en modern zijn, terwijl hij het bijna honderd jaar geleden heeft bedacht.

Wat vind jij van zijn ontwerpen? Te modern voor jou inrichting of zou je wel één van deze stoelen willen hebben?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten