woensdag 16 oktober 2013

Opruimen, een echte work-out!

Opruimen is denk ik één van de dingen die je niet graag doet, dat geldt tenminste voor mij. Het probleem van opruimen is: Waar moet je beginnen? Zelf pak ik als eerst een vuilniszak en gooi al het vuil weg. Meestal is de helft van de rotzooi dan al weg. Maar dan? Voor jullie heb ik met behulp van de site stofzuigerzen een lijst opgesteld hoe je in een paar eenvoudige stappen je huis helemaal fresh and clean krijgt! Daarnaast verbrand je met opruimen en schoonmaken ook de nodige calorieën! Succes!

Gooi je ramen open!
Gooi alle ramen open. Het is belangrijk dat er frisse lucht in je huis komt. Zet dus je ramen en deuren tegen elkaar open en laat het lekker doortochten. Het is belangrijk dat je je huis altijd ventileert anders kan het muf gaan ruiken.
 
Pak een vuilniszak.
Ga rond met een vuilniszak en raap eerst al het vuil op als oude bonnetjes, verpakkingen of papiertjes. Daarna ga je kijken wat er nog meer weg kan. Kan dat tijdschrift van vijf maanden geleden weg? Die pen die het maar half doet, heb ik daar nog wat aan? En zijn die reclamebladen nog relevant? Gooi het weg! Het blijft zich alleen maar ophopen en zo krijg je steeds meer rommel.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Waar hoort het thuis?
Soms heb je in je woonkamer om een of andere reden wel eens een föhn liggen of bijvoorbeeld zakelijke mappen. Dat hoort daar niet thuis. Ga je huis rond en denk aan een bepaalde ruimte, bijvoorbeeld de werkkamer. Loop naar de overige kamers en kijk of daar iets ligt wat in de werkkamer hoort. Neem alles mee naar de werkkamer en legt het op z’n plek. Doe dit vervolgens ook met de andere kamers. Opruimen is een goede work out.. je verbrandt in 40 minuten 224 calorieën.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Maak grote oppervlakte leeg.
Onthoud: Less is more! Denk goed na wat je op je salontafel, kasten en vloer zet. Houdt het simpel want veel spullen ziet er rommelig uit. Zorg vooral dat de vloer leeg is.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Lekker soppen!
Maak een sopje en ga lekker schoonmaken. Je zult merken dat het dan ook meteen frisser ruikt in je huis. Begin bovenaan en ga daarna naar beneden. De stof valt namelijk naar beneden en anders moet je twee keer schoonmaken. Maak de plankjes schoon, je tv, kozijnen enz. Alles krijgt meteen meer kleur omdat er geen stof meer op ligt en ziet er dus frisser uit! Met 30 minuten stoffen ben je 81 calorieën lichter.

Stofzuigen en eventueel dweilen.
Race met de stofzuiger door je huis heen en let vooral op de plekken waar stof zich ophoopt. Deze plekken zijn vaak hoekjes van kamers. Stof trekt stof aan dus als je deze stofwolken opzuigt zal het geen stof meer aantrekken. Zwabber er daarna op los voor een extra schone vloer en een frisse geur. Met 30 minuten stofzuigen verbrand je maar liefst 116 calorieën! Als je ook nog eens 20 minuten gaat dweilen verbrand je nog eens 82 calorieën.
 
Gezelligheid kent geen tijd.
Maak het gezellig! Zet wat kaarsen neer, koop een bos lekker ruikende bloemen en doe de sfeerlichten aan. Je huis ziet er niet alles schoon uit maar ook gezellig voor jezelf en natuurlijk voor als er visite komt. Mensen zien zo dat je aandacht aan je huis besteedt.

Je hebt je huis nu helemaal opgeruimd en gezellig gemaakt, plus je bent minstens 503 calorieën kwijt!! De grote vraag is: Hoe houd je je huis schoon?
Vuil trekt vuil aan. Een kledingstuk zal je sneller op een stoel vol kledingstukken gooien dan op een stoel die helemaal leeg is. Het zelfde geld voor stapeltjes met papieren, vuile vaat en noem zo maar op. Daarnaast blijft stof hangen in stof waardoor je nog meer stof krijgt. Kortom: Wanneer het opgeruimd is valt een beetje rommel direct op. Je staat jezelf dus minder snel toe om rotzooi achter te laten. Wanneer je huis echter rommelig is, lijkt het allemaal niet meer zo erg. De truc hiertegen is: schoonmaken terwijl je bezig bent. Hoe doe je dat? Hieronder een aantal voorbeelden.
 • Zodra je je brood hebt gesmeerd veeg je de kruimels netjes in de gootsteen.
 • Tijdens het koken gooi je verpakkingen direct weg en neem je alvast het aanrecht af.
 • Na het eten neem je direct het gasfornuis af met een doekje.
 • Je loopt nooit met lege handen naar de keuken. Vuile vaat was je meteen af of schuif het direct de vaatwasser in.
 • Aan het einde van de dag maak je even een rondje door het huis, en zet je alles terug op zijn plaats en ruim je de boel een beetje op.
 • Zodra je opstaat gooi je even een raam open en maak je direct je bed op.
 • Als de tube tandpasta leeg is gooi je de oude tube plus het aluminium labeltje van de nieuwe tube direct in de vuilnisbak.
 • Aan het einde van de dag zorg je ervoor dat al de etensresten uit je huis zijn.
 • Enz.
Door dit te doen bespaar je meer tijd (je hoeft dus niet meer een halve dag op te ruimen en schoon te maken) en houd je meer tijd over voor andere dingen! Daarnaast is je huis altijd opgeruimd en hoef je je niet te schamen als er visite komt.

Nog enkele andere tips:
 • Heb je een hekel aan het zeulen met je stofzuiger naar andere etages?
 • Koop dan een tweedehands stofzuiger en berg deze boven op zodat je hem snel bij de hand hebt.
 • Heb je er ook zo’n hekel aan om de emmer met sop aldoor te verplaatsen? Gebruik een hele spuitflacon en vul deze met allesreiniger en water. Zo heb je je sopje altijd bij je.
 • Kijk hoe vaak dingen schoongemaakt moeten worden. Misschien kun je de badkamer om de 10 dagen schoonmaken in plaats van iedere week en blijft het toilet ook wel langer fris door een goed toiletblokje.
 • Werk met speciale bakjes voor de post. Eentje voor nog te openen post, eentje voor post die actie vereist (to do) en eentje voor post die gearchiveerd moet worden in mappen. Leeg dit bakje minimaal één keer per week.
 • Zorg dat er altijd ventilatieroostertjes open zijn.
 • Wees kritisch voor jezelf. Heb je iets al meer dan een jaar niet gebruikt? Dan heb je het blijkbaar niet nodig.
Heb jij ook last van uitstelgedrag en wil je toch een schoon huishouden Misschien kan dit e-book je helpen. Je kunt het gratis downloaden via deze link! Download het E-book hier!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ik ga aan de slag! Heb jij al zin gekregen om op te ruimen?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten